The Tower
Cited by 12 Concordances Compliant with Ordinance 4 Surveyed — partially ISO 8,812 — pending since 11,904

Tower Ordinance 451-c

MS 1873.50 · Documents and ordinances

Tower Ordinance 451-c is the instrument governing the calibration of Vitreous Chrono-Plating, a surfacing treatment applied to the interior faces of vertical transit shafts and to certain high-traffic archivolt frames. Its substantive provision is brief and has not been amended since promulgation: a calibration plate of Vitreous Chrono-Plating shall present a finished surface area of 0.25 square meters, no more and no less. All other content of the Ordinance — some forty-one clauses across nine annexes — concerns the resolution of disputes arising from that figure. There have been a great many.

Promulgation and the Plate Question

Ordinance 451-c was issued in the lower-middle four hundreds of the numerical series, in the same recension year as Ordinance 412.7 and roughly two decades before the codification of Sector Theta under Ordinance Theta-4. It arose from a procedural embarrassment. Plating crews on the shaft-works had been cutting calibration plates to whatever dimensions the master on duty could pace out along a floor, with the predictable result that chrono-readings taken on two shafts of the same nominal depth could differ by as much as nine minutes in the hour. A reading error of that size is not merely inconvenient; under the tolerances then current for Ordinance 889.1 it is a falsification.

The drafters' solution was to remove judgement from the process. The plate was fixed at one half-meter by one half-meter. Clause 3 reads:

"The calibration plate shall be square, of side one-half meter, and the plating shall cover the face entire, edge to edge, with no margin for the hand."

— Tower Ordinance 451-c, cl. 3

The final phrase has been litigated. It has also, in the view of the Office of Surface Metrology, been misunderstood by nearly everyone who has quoted it.

The Margin Dispute

Between the Ordinance's promulgation and the issuance of Ordinance 712-C, a persistent reading held that "no margin for the hand" forbade the plating from reaching the plate's edges, the hand being unable to apply plating to an edge it must hold. Under this reading the true plated area was 0.24 square meters, the residual being bare substrate held aside for handling. Plating bays across three shafts operated to the 0.24 standard for a period the record does not fix with confidence, though internal correspondence from the era suggests not less than forty years.

The Office of Surface Metrology contested the reading in a memorandum of considerable length, arguing that the clause prohibited a margin rather than prescribed one, and that a hand-margin was precisely the abuse the clause was written to end. The memorandum's author, Metrologist Anselm Vey, noted that crews had begun holding plates by their corners with tongs in any case, "the tongue of the tong being a fitment the clause does not contemplate and therefore does not forbid" (Vey, Memorandum on Margins, §12). Vey's reading prevails today, but the 0.24 standard was never formally rescinded, and calibration plates of that size continue to be accepted at four bays on the eastern shaft-works on the authority of an unrepealed bay instruction.

Measurement and the Quarter-Meter Standard

The Ordinance is silent on instruments. Measurement of the 0.25 square meter plate has therefore devolved to the Gaugers' Concord, which calibrates by chord-and-square against a master plate held under seal in the Sub-Vault of Standards. The master plate is itself 0.25 square meters, a circularity the Gaugers' Concord has twice been asked to address and has twice declined to address on the ground that the question is answered by the plate's existence.

Disputes over the master plate's own tolerance were settled by Ordinance 899.1, which permits a variance of no more than one part in four thousand and requires that any plate failing the standard be retired to the Vault of Retired Standards rather than resurfaced. Resurfacing was the earlier practice, and the reason for its abandonment is recorded plainly: a resurfaced plate is no longer the plate the records describe, and the records are what the Ordinance calibrates against.

Relationship to the Buffer Protocols

Where a shaft-works falls within a buffer zone established under Ordinance 77-Delta, the plating schedule follows Ordinance Delta-7 and the 451-c plate is required only at the zone's boundary markers. Plating crews have long complained that the boundary markers are not level, and that a plate calibrated on an incline reads short. The Office of Surface Metrology has accepted the observation and rejected the remedy, observing that the markers were placed by Ordinance 55-D survey and that the Ordinance does not empower anyone to move them.

The Ferrant Recension

Scholarship divides on whether the figure of 0.25 square meters was original to 451-c or inherited from an earlier, lost instruction. The Ferrant Recension of the mid-numerical ordinances gives the plate as "one quarter of a square meter, being the square of one half meter," a phrasing that suggests derivation rather than stipulation. Librarian Ferrant himself appended a note to the recension's margin: "The two are the same number. The Ordinance says the number. It does not say the sum."

Against this, the Office of Surface Metrology holds that the Ferrant phrasing is a scribal gloss and not a recension at all, and that the marginal note is "the sort of remark a copyist makes when he has understood a thing and wishes to be seen to have understood it" (Memorandum on Margins, §4). The dispute is unresolved and is unlikely to be resolved, both texts having been sealed in the same year.

Practical Notes

Calibration plates are to be carried face-inward. Under Ordinance 71, a plate returned to the shelf after calibration is a rehandled item and takes the rehandling mark, whether or not its surface was touched. Plating crews are reminded that the 451-c plate is not a Crystallized Shadow and is not to be manufactured by the process standardized in Tower Ordinance 44-B, notwithstanding the resemblance of the two finishes under a low lamp.

Under Ordinance 127, the plate is Tower property at every stage of its service, including while it is in the hand.

See also

Referenced by

Readers also asked

Ordinance 412.7: what does it set out?

Ordinance 412.7, formally titled the Ordinance on Parallax Verification of Distances, is a regulatory instrument governing the proper measurement of spatial intervals within the Tower, particularly those subject to non-E…

Ordinance 412.7
Vitreous Chrono-Plating: what is it for?

Vitreous Chrono-Plating is a specialized, non-metallic laminate fabricated from annealed Translumine infused with temporally-sensitive particulate matter. Its primary function is to capture and stabilize the chromatic di…

Vitreous Chrono-Plating
Ordinance Theta-4: what does it set out?

Ordinance Theta-4 is a foundational governance document within the Concordance Theta corpus, granting Librarians explicit authority to reshelve chronologically misfiled events and establishing Concordance Theta's scope f…

Ordinance Theta-4
Ordinance 77-Delta: what does it set out?

Ordinance 77-Delta, formally titled "Regulations Pertaining to the Containment and Containment-Adjacent Volumes of the D-Series Annexes," is a legislative instrument governing spatial isolation protocols within designate…

Ordinance 77-Delta

Passages cited from this record

Readers who consulted this also failed to find

Assistance

A Librarian is with you.

MS 9679.39
MS 8532.92
MS 1913.80

The Librarian considers the matter closed.

Typical response time: one Concordance. If your enquiry concerns a holding, consult the finding aid.